• +387 63 370 071
  • info@kupreskikosci.com
  • Dobrodošli!

    Dani kosidbe 2018.

    Prijavi se i postani kupreški kosac

Kupres


Kupres je grad i općina koja se nalazi Hercegbosanskoj županiji u BiH.

Poznat je po zimskim turističkim sadržajima i ekološki očuvanoj prirodi. Mjesto je poznato po zimskim turističkim sadržajima, kada je omiljeno okupljalište skijaša iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske (ponajviše Dalmacije) i susjednih zemalja.

Općina Kupres smještena je u jugozapadnom dijelu BiH, udaljena svega 130 km od Mostara u Hercegovini, Banja Luke u R. Srpskoj i Sarajeva u Federaciji, te Splita u R. Hrvatskoj. Takvom pozicijom Kupres povezuje kontinentalni dio BiH i Hrvatske sa Dalmacijom i Jadranskim morem u R. Hrvatskoj. Sa nadmorskom visinom iznad 1135 m, planinskom klimom, površine 567 km2 , sa visoravanima površine 20 km2 , okružene sa 18 planinskih vrhova visine 1272 do 1828 m, Kupres predstavlja bogatsvo prirodne raznolikosti koja uz bogatsvo vodom i šumom, obiluje i sa kulturno arheološ- kim znamenitostima, što daje odlične preduvjete za razvoj.

Naziv Kupres prvi put se službeno spominje u darovnici kralja Stjepana Tomaševića, bosanskog kralja, 18. rujna 1461. godine. Međutim, u ranijoj povijesnoj dokumentaciji za Kupres se vežu nazivi Tropolje, Vrhovine, Završje i Zapadne strane.

Postoje različita tumačenja o nastanku imena Kupres. Mnogi povjesničari su najbliže tumačenju da se naziv Kupres veže za staro-ilirske riječi:kup i rrash (raš). Prva riječ znači duboku zdjelu, a druga ravnicu. Dakle,''kup–raš'' označava ravan kupastog oblika, odnosno zatvorenu kotlinu, što savršeno odgovara kupreškom kraju koji je kao kakva slika uokviren sa 16 planina.Tako se od starijeg naziva Kupraš razvio tokom vremena oblik Kupris, Kupreš, Kupres.

Prepoznatljivost ove visoravni ogleda se u brojnim kupreškim arheološkim nalazištima koja su vrlo uvjerljiv dokaz da je život na ovoj visoravni tekao od davnih vremena u neprekinutom lancu stoljećima do današnjeg dana. Istražena i poznata kupreška nalazišta su: Gradine (Velika gradina u Vrilima, Mala gradina, Ravanjska vrata, Ljeljena u Vukovskom polju), tumuli (na prostoru Rilića, Gornjeg Malovana, Kupresa, u Otinovcima, Goravcima), nekropole-grad mrtvih (na Ravanjskim vratima, u Muši- ćima i u Ravnom) i crkvine (Otinovci, u Vrilima, selo Ravno, Gornje Vukovsko, Rilić).

Geostrateški položaj Kupresa određuje i njegov značaj u užoj i široj regija, stvara mogućnosti za daljni razvoj i čini ga izuzetno privlačnim za život, odmor i posao. Klima u Kupresu je planinsko-alpska, oštra, s prosječnom godišnjom temperaturom od 5.5°C, koju donekle ublažava intenzivno proširenje i razmjena kontinentalnih i maritimnih zračnih masa.

Preuzeto sa službene stranice Općine Kupres

Želiš sudjelovati u Danima kosidbe 2018.?

Prijavi se i postani natjecatelj.