• +387 63 370 071
  • info@kupreskikosci.com
  • Dobrodošli!

    Dani kosidbe 2017.

    Prijavi se i postani kupreški kosac

Dani kosidbe 2017.


Tradicijska kupreška manifestacija održavati će se od 28. lipnja do 2. srpnja
u Kupresu, Čitluku i Bugojnu.

Tradicijska kupreška manifestacija “DANI KOSIDBE NA KUPRESU” odavna su etablirani kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja.

Zbog svoje masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i širem okruženju.

Želiš sudjelovati u Danima kosidbe 2017.?

Prijavi se i postani natjecatelj.

Program manifestacije.


Program manifestacije počinje 29. lipnja u 17 sati izložbom domaćih i inozemnih etnografskih zbirki i originalnih suvenira u Hrvatskom domu Kupres, a potom će se upriličiti mimohod gostujućih i domaćih skupina gradskim ulicama.

Osim toga, programom je predviđeno održavanje četiri međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama, i to u Kupresu, Čitluku i Bugojnu. Posjetiteljima će svako biti najzanimljivije viteško natjecanje kosaca koje će se, uz natjecanje u tradicijskim sportovima i galopske konjičke utrke, održati na kupreškom polju "Strljanica".

Manifestacija se osobito može pohvaliti visokom umjetničkom vrijednošću i kvalitetom koncertnih priredbi te atraktivnošću kosačkih natjecanja.

Projektom je godišnje obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi, a iz inozemstva gostuje 150 do 200 mladih izvođača i umjetnika, što je prilika da mladi iz BiH upoznaju različite kulture iz udaljenih krajeva svijeta te da pokažu i dio vlastite kulture, ističu organizatori, prenosi Fena. Manifestaciju "Dani kosidbe na Kupresu 2017." , koju svake godine redovito vidi više desetina tisuća posjetitelja, organiziraju Općina Kupres i Javna ustanova za kulturu Hrvatski dom Kupres.

Tradicijska kupreška manifestacija “DANI KOSIDBE NA KUPRESU” odavna su etablirani kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, te kao takav daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i širem okruženju.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima, ali i u drugim tradicijskim umjetnostima, zanatima i športskim vještinama, vezanim za etnografiju kupreškoga kraja. Posljednjih desetak godina manifestacija je proširena velikim Međunarodnim festivalom , (s certifikatom i znakom CIOFF®) koji je cjelokupnom projektu pridodao međunarodni značaj i vidljivost na globalnoj razini, što je, kao „Primjer dobre prakse“, nagrađeno visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, 2015-e i 2016-e godine.

Preuzmi program